Jadłospis
Jadłospis
JADŁOSPIS |
|||
22.04.2025 -25.04.2025 |
|||
DATA |
ŚNIADANIE |
II ŚNIADANIE |
OBIAD |
PONIEDZIAŁEK 21.04.2025 |
—————————– |
—————————————— |
————————————– |
WTOREK 22.04.2025 |
Chleb graham(gluten)z masłem(mleko),kiełbasa podsuszana żywiecka, ogórek, kawa zbożowa(gluten)na mleku |
Weka(gluten) nutella z daktyli (wyrób własny), marchewka do zgryzu, herbata owocowa |
ZUPA– z soczewicy z ziemniakami i kiełbaską na wywarze mięsno- warzywnym(seler) ,zielona pietruszka II DANIE-makaron z serem białym okraszany bułką pszenną(gluten, jajo), kompot, banan |
ŚRODA 23.04.2025 |
Chleb pszenno-żytni(gluten)z masłem(mleko)pasta jajeczna, pomidor, szczypiorek, kakao na mleku |
Kasza manna(gluten)na mleku z sosem truskawkowo-bananowym, pałeczki kukurydziane |
ZUPA– z fasolki szparagowej na wywarze mięsno-warzywnym(seler)z makaronem(gluten, jajo)śmietaną(mleko) zieloną pietruszką, II DANIE– bitki wieprzowe ze schabu(gluten),ziemniaki z masłem(mleko),buraczki zasmażane, kompot, jabłko |
CZWARTEK 24.04.2025 |
Chleb graham(gluten)z masłem(mleko),polędwica sopocka, papryka kolorowa, kawa zbożowa(gluten)na mleku |
Chleb wiejski(gluten) z masłem (mleko), pastą z makreli wędzonej(ryba) sera białego (mleko) ,ogórkiem kiszonym, zieloną cebulką, herbata z cytryną, miodem naturalnym |
ZUPA– krem z białych warzyw na wywarze mięsno-warzywnym(seler)z groszkiem ptysiowym(gluten, jajo)śmietaną(mleko) zieloną pietruszką, II DANIE– Pierogi z truskawką(gluten, jajo)i jogurtem(mleko)kompot, gruszka |
PIĄTEK 25.04.2025 |
Chleb wiejski(gluten) z masłem(mleko),pastą z sera białego(mleko) i pomidora, szczypiorek, kawa inka(gluten) na mleku |
Koktajl owocowy na jogurcie naturalnym i kefirze (mleko)z kuskusem(gluten) biszkopty(gluten, jajo) |
ZUPA-koperkowa na wywarze mięsno-warzywnym(seler)z ryżem, śmietaną(mleko),zieloną pietruszką, II DANIE-sznycelki z ryby(miruna)(gluten, jajo)surówka z kiszonej kapusty, ziemniaki ,kompot, mandarynka |
Podajemy do picia wodę górską niegazowaną ,,Żywiec Zdrój’’
Jadłospis opracowany zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 26.07.2016r.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczono składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji
ALERGENY WYSTĘPUJĄCE W POSIŁKACH:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzechy ziemne (arachidowe)
- Soja produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu, produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki